בסל הקניות 0 מוצרים

סה”כ: 0.00 ₪

המשך הזמנה
מינימום הזמנה 250 ₪

הכל אודות תפריט ללא גלוטן ושאר אלרגנים במנות ילדים



 

25.9.17

מאת: הדס יריב (M.Sc, MBA), מנהלת תחום בריאות בחברת מבושלת
 

פסטה מלאה, קוסקוס מלא, פתיתים ובורגול משתייכים לקבוצת הדגנים והפחמימות. הדגנים הם חלק ממרכיבי הארוחה שילדים אוכלים בארוחת הצהריים בגנים, בבתי ספר ובבית. למנה זו יתווספו מנת חלבון בשרית או צמחונית והרבה ירקות, וכך נקבל ארוחה מאוזנת. אבל עבור אחוז מסוים מהילדים, טעימה של מנת פחמימה מחיטה היא סיכון בריאותי. ילדים אלו חולים במחלה הנקראת צֶליאק – רגישוּת לגלוטן. מה זה בדיוק? ולמה הם רגישים?

 

מהו הגלוטן? באילו מזונות הוא נמצא?

גלוטן הוא חלבון המצוי בדגנים שונים: חיטה, שיפון, שעורה וכוסמין. בשיבולת שועל הגלוטן מצוי רק כאשר הגידול נמצא ליד חיטה – זה נקרא זיהום צולב. גלוטן יכול להימצא בפסטה, קוסקוס, בורגול, פתיתים, לחמים ולחמניות, דגני בוקר, אבקות מרק, אבקות תיבול ומוצרי מאפה. הגלוטן מעניק ללחם ולמוצרי מאפה את נפחו ומרקמו.


מהי מחלת הצליאק?

מחלת הצליאק, המכונה בעברית דַגֶנֶת או כָּרֶסֶת, היא מחלה אוטואימונית – הגוף תוקף את עצמו בזמן החשיפה לגלוטן. במצב כזה תאי המערכת החיסונית תוקפים את תאי המעי וגורמים למגוון התבטאויות קליניות ופתולוגיות: זה יכול לבוא לידי ביטוי בכאבי בטן, נפיחויות, הקאות, שלשולים, עייפות מתמשכת וחולשה. בטווח הארוך הביטוי עלול להיות מחסורים תזונתיים, אוסטאופורוזיס, פגיעה עצבית, בעיות בפריון, וכשמדובר בילדים שאינם מטופלים – פגיעה בגדילה ובהתפתחות. שכיחות מחלת הצליאק באוכלוסייה היא 1%-2%.

בשנים האחרונות אנו עדים לקבוצה נוספת של אנשים, המהווים 7%-8% מהאוכלוסייה, המאובחנים כרגישים לגלוטן חיטה. לאנשים אלו אכילת מוצרים עם גלוטן אינה בבחינת סכנה, אך הם חשים אי-נוחות במערכת העיכול כשהם אוכלים מוצרים מחיטה. זה בא לידי ביטוי בכאבי בטן, נפיחויות או שלשולים. לקבוצה זו של אנשים מומלץ לנסות לצרוך מוצרים מדגנים נוספים דוגמת טֶף, כוסמת או כוסמין, ולהתנסות בלחמי מחמצת שיפון וחיטה.

 

ארוחת צהריים ללא גלוטן?

תירס, אורז, קינואה, כוסמת ותפוחי אדמה הם חלק מחומרי הגלם שמחליפים את החיטה במנות ובמוצרי המזון המיועדים לחולי צליאק. את מנות הילדים הרגישים לגלוטן אנחנו, במבושלת, רוכשים מספקים מורשים. ייצור הארוחות הללו מתבצע באזורי ייצור מיוחדים שהוכשרו לכך ותחת תנאי פיקוח ובקרה מחמירים. הארוחות מגיעות כשהן סגורות וחתומות כדי שבאופן מוחלט לא יבואו במגע עם גלוטן. המנות מיוצרות בשיטת "בשל וצנן", ולאחר מכן עוברות הקפאה עמוקה, טכנולוגיה המבטיחה מנות איכותיות תוך שמירה על מקסימום ערכים תזונתיים במנה.

 

אלרגיות נוספות

המנות המיוחדות המיוצרות עבור חולי צליאק מתאימות גם לבעלי רגישויות נוספות: מנות אלו אינן מכילות: סויה, ביצים, שומשום וחלב.

 

האם להימנע מגלוטן זה טוב?

לאלו שאינם חולי צליאק ואינם רגישים לגלוטן אין כל צורך להימנע מגלוטן. מזונות מדגנים מלאים – פסטה מלאה, לחם מקמח מלא, פתיתים מקמח מלא וכיו"ב, מכילים רכיבים חיוניים: סיבים תזונתיים, ויטמינים מקבוצה B ומינרלים דוגמת אבץ, ברזל, מגנזיום ונוגדי חמצון. מחקרים מלמדים כי דגנים מלאים מגבירים את תחושת השובע, מסייעים בשמירה על משקל תקין, מסייעים לפעולת העיכול, מפחיתים את הסיכון לחלות במחלות לב ובמחלות יתר לחץ דם,

מסייעים באיזון רמות הסוכר בדם ובהפחתת הסיכון לסוכרת מסוג 2, וכן חיוניים להתפתחות תקינה של המיקרוביום – אוכלוסיית חיידקים טובה וחשובה בגופנו.

אנשים וילדים הנמנעים מדגנים מלאים ללא צורך וללא מציאת תחליפים הולמים, עלולים לפתח חסרים תזונתיים החיוניים לגדילה ולהתפתחות תקינות.